16

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Donec odio. Quisque volutpat mattis eros. Nullam malesuada erat ut turpis. Suspendisse urna nibh, viverra non, semper suscipit, posuere a, pede. Donec nec justo eget felis facilisis fermentum. Aliquam porttitor mauris sit amet orci. Aenean dignissim pellentesque felis.

Read more...
  • Image 3
  • Image 4
  • Image 5

November utolsó hétvégéjén, szombaton, egy nappal advent első vasárnapja előtt került megrendezésre a Pálinkaünnep! nevű rendezvény Lakiteleken a Kulturművekben. Az idő mondhatni tökéletes volt, nem is kívánhattunk volna szebbet az egész napos napsütésnél, a bográcsok és sütőhelyek mellett egy szál pólóban serénykedtek aznap a szakácsok.

Volt minden ezen a napon, a gasztró udvarunkon ropogós bárány- és kecskesült, a kemencében frissen készült a juhturós-baconos-sajtos pogácsa - Lendvainé Edit jóvoltából. Mellettük a lakiteleki Kalácstündérek tüsténkedtek, szalagos fánk készült a kezük alatt, melyet sárgabarack- és fügelekvárral édesítettek. A tökéletes ízeket az egész nap gőzölgő forralt bor tette teljessé.
E felvezetés mellett kezdtük el délután a programok sorát, volt itt például íjászat, amit eredetileg egy órásra terveztünk, lett belőle ehelyett közel három órás program, a sok Robin Hood jelöltnek köszönhetően. Volt még ingyenes és vezetett időutazás a Pálinkavárosba, abból is rögtön kettő a betervezett egy helyett.

A nap lényegi eleme a ház idei pálinkájának lefőzése volt, amit 200 kg, csak tiszta forrásból származó szilvacefréből készítettünk el. A látványfőzés minden egyes pillanatát szakértő szemek és óvó kezek vigyázták, név szerint Borsos Botond, a Spiritus cég pálinkafőző mestere irányításával indult el és csepegett le a pálinka az érdeklődők szeme láttára. A főzést figyelemmel kísérte, két országos pálinka bíráló is, akik a nap későbbi részében megrendezésre kerülő amatőr pálinkamustra zsűritagjai is voltak egyben. Természetesen az érdeklődők a vizuális tapasztalatokon túl kérdezhették is a szakembereket a főzés folyamatáról, az alkalmazott eszközök technikai tulajdonságairól, valamint a cefre és a kész pálinka helyes kezeléséről is.

A nap legviccesebb epizódjai kétség kívül a délutáni Vándorfeles Kupa elnevezésű, mostantól minden évben, négyfős csapatok részvételével megrendezésre kerülő vidám vetélkedőn történtek, ahol a pálinka témakörében kellett a résztvevőknek nagyot alkotni. Idén öt csapat nevezett be, jelesül a Rézeleje brigád, a Magyar Vándor-Ló csapat, a Magyar-Vándorasszonyok válogatottja, a Szarvasi Tetőácsok, valamint a „lakitelekiek” indultak a megmérettetésen. Négy műsorszámon keresztül kellett testet és lelket bevetve teljesíteni a kvíz mester által elővezetett, néha tagadhatatlanul nehéz, de a néző számára annál szórakoztatóbb feladatokat. Minden csatát más-más csapat nyert, de a háborút és vele együtt a Vándorfeles Kupát a Magyar Vándor-Ló Egyesület nyerte. Jutalmuk – az elmaradhatatlan pálinkán kívül - olyan egyedi, nyakba akasztható kerámia feles pohár, ami egészen biztosan emlékeztetni fogja őket e dicső győzelemre. A kupát - mely Czinege Edit keramikus műve – jövőre lehet tőlük megszerezni a következő Pálinkaünnepen!

A következő etap a „Nagy Amatőr Pálinka Minősítő Verseny” volt a már említett urak szakértő bírálatában. Ahogy szokás is mondani: a zsűrinek kutya nehéz dolga volt, lévén a benevezett 38 pálinka közül kellett a meghatározott díjakat kiosztani. A verseny konkrét helyezéseit és a minősítéseket cikkünk alján olvashatják el.

Az est beálltával kezdtük meg az Archeum nevű épületünkben – ami a hely archeológiai, turisztikai és rendezvényközpontja egyben – a butella kiállításunk megnyitóját egy kis, pálinkatörténeti (nahát?) előadással fűszerezve, melyet Hajagos Csaba, a kecskeméti Katona József Múzeum gyűjtemény-kezelője mutatott be multimédiás megtámogatással.

A gyorsan eltelt délután és este utolsó eseménye, vagy talán mondhatjuk fénypontja következett, az esti koncert. Az Archeum előadóterme dugig megtelt érdeklődőkkel, az ülőhelyek mögött a folyosóig álltak az emberek és élvezték Csík János és zenészbarátai előadását. A zenészek között láthattuk Lakitelek egyik büszkeségét, Vadas Lászlót is, aki a helyi iskolában tanít és sok itteni fiatal kedvence. Mi sem mutatja jobban Laci professzionalizmusát, mint hogy Magyarország egyik legnevesebb népzenekarával lép fel és már több ízben játszhatott velük meghívott vendégművészként. A másfél órás koncert végére igazi táncházi hangulat alakult ki a teremben, amit a zenészek visszafinomítottak az est utolsó „Ez a vonat, ha elindul” című számával, amit a közönség hatalmas tapssal köszönt meg az előadóknak.

Összefoglalva: egy olyan eseménynek lehettünk ismét tanúi itt Lakiteleken, ami jó úton van afelé, hogy hagyomány váljék belőle. A pálinkával kapcsolatos események, minősítő versenyek a térségünkben nem jellemezőek, ezt az űrt hivatott betölteni a szándékunk szerint évről-évre megrendezésre kerülő Pálinkaünnep!
 
További összefoglalót olvashatnak a hiros.hu hírportál oldalán!


Amatőr Pálinkaminősítő Verseny 2016 - Pálinkaünnep – Kultúrművek
Eredmények

Arany minősítés
KAJSZI (24.) - Spiritus Primus Kft. (maximális pont)
SZŐLŐ (34.) - Schiszler Pálinka Látványfőzde és Kóstolóház
SZŐLŐ (6.) – Holecz Csaba
BODZA (5.) – Holecz Csaba

Ezüst minősítés
CSERESZNYE (12.) – Tóth János
ŐSZIBARACK (30.) – Spaletta Étterem Kecskemét
CSERESZNYE (17.) – Holecz Csaba
FEKETE RIBIZLI (35.) – Schiszler Pálinka Látványfőzde és Kóstolóház
SZAMÓCA (29.) – Felföldi Zoltán
KÖKÉNY (27.) – Felföldi Zoltán
TÖRKÖLY (36.) – Schiszler Pálinka Látványfőzde és Kóstolóház
ALMA (16.) – Holecz Csaba
VEGYES (3.) –  Sörös Jenő
SZŐLŐ-MÁLNA (7.) – Holecz Csaba
SÖRPÁRLAT (32.) – Kecskeméti Sörmanufaktúra
FÜRTÖS MEGGY (8.) – Holecz Csaba

Bronz minősítés
VEGYES-ÁGYAS (4.) –  Sörös Jenő
ÉRLELT KÖRTE (14.) – Holecz Csaba
ALETTA SZŐLŐ (2.) – Kancsár Dóra
SZILVA (9.) – Szabó Ferenc
KAJSZI (33.) – Schiszler Pálinka Látványfőzde és Kóstolóház
KAJSZI (11.) – Tóth János
KAJSZI (19.) – Szöllősi György
MEGGY (25.) – Felföldi Zoltán
Cseresznye (28.) – Felföldi Zoltán

Különdíj – gyümölcspálinka kategóriában
SZILVA (31.) – Spaletta Étterem Kecskemét (maximális pont)
Különdíj – szőlőpálinka kategóriában
IRSAI OLIVÉR (15.) – Holecz Csaba
Különdíj – vegyespálinka kategóriában
VEGYES (23.) – Hován József
KAJSZI-FEKETERIBISZKE (1.) – Kancsár Dóra

A különdíjasok közül az év pálinkája lett
SZILVA (31.) – Spaletta Étterem Kecskemét (maximális pont)

Szakmai zsűri tagjai voltak:
Pásztor Sándor, jövedéki ügyintéző, országos pálinka bíráló és szervező
Vasas Beáta, a Schiszler Pálinka Látványfőzde és Kóstolóház munkatársa, országos pálinka bíráló
Borsos Botond, főzőmester - Spiritus Primus Kft., országos pálinka bíráló
Read more...
  • Image 3
  • Image 4
  • Image 5

119 ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Donec odio. Quisque volutpat mattis eros. Nullam malesuada erat ut turpis. Suspendisse urna nibh, viverra non, semper suscipit, posuere a, pede. Donec nec justo eget felis facilisis fermentum. Aliquam porttitor mauris sit amet orci. Aenean dignissim pellentesque felis.

Read more...

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Donec odio. Quisque volutpat mattis eros. Nullam malesuada erat ut turpis. Suspendisse urna nibh, viverra non, semper suscipit, posuere a, pede. Donec nec justo eget felis facilisis fermentum. Aliquam porttitor mauris sit amet orci. Aenean dignissim pellentesque felis.

Read more...