Szabadtéri rendezvényeink

By:   | 697 comments

archeumbelso

Gyergyókilyénfalvi és Lakiteleki Értékek Találkozója és a Kulturális Örökség Napja az idén összeért. Gyönyörű esti szentmisével vette kezdetét a kétnapos rendezvény, melynek keretén belül az Árpád-kori templomromhoz kötődő régészeti előadások és kiállítás valamint kézműves foglalkozások és kiállítás várta az érdeklődőket.
Szervezők: Lakiteleki Faluszépítő Egyesület és a Kultúrművek.

Szent István törvénye így szólt: „Minden tíz falu építsen egy templomot”. Így épült meg Felsőalpáron (ma Lakitelek-Tőserdő) a templom 1075-ben. Kiváló építőmesterek, jó anyagból szép templomot állítottak.
2015-ben már csak legenda volt, hogy „ott a régi TSZ-központban egy régi templom van a domb alatt”.
Mivel a közeli építkezések semmilyen maradványra nem bukkantak, a templomról szóló legendát hitték is, meg nem is.
És ekkor a régészek szenzációs leleteket tártak fel. Igazolódtak a történelmi adatok. Ott, ahol az ezer éves dokumentum írja, ahol az 500 éves térkép jelöli, megtalálták az eredeti majd 1000 éves templomot.
A templom körül temető volt, amit évszázadokon át használtak; mintegy 5000 ember nyugszik a templom körül.
A feltárt rétegek emberöltőről-emberöltőre mesélik el a templom és az itt élt közösség 1000 éves történetét.
A szenzációs feltárás 2016-tól időszakosan látogatható; rendszeres programokkal, idegenvezetéssel megnyitotta kapuit az Archeológiai és Művészettörténeti Központ.

Lakiteleken a Kultúrművek vagy Tőserdei Pálinkaház néven működő turisztikai központban található az Archeum Archeológiai és Művészettörténeti Központ, Közép-Kelet Európa egyetlen ilyen jellegű intézete, ami a Templom-Halom Lakitelek Nonprofit Kft. hozott létre és tart fent. A cél az volt, hogy olyan centrum jöjjön létre, amelynek segítségével a Lakitelekre látogató vendégek a közvetlen környezetre és a térségre, régióra jellemző emlékekkel, a múlt értékeit és a jelenkori művészet esszenciáját összefoglaló hangulattal találkozhassanak.
A helyszínen található a Pálinkaváros, ami egy múzeum, pontosabban több mint múzeum: egy kitalált város, időutazás egy itt maradt városrészbe az 1930-as évekből.
Az ide látogató ezen kívül megkóstolhatja a szintén a területen lévő Tőserdei Pálinkaház Étterem egyedi finomságait is.

697 comments

Na, most szólj hozzá..