• Image 3
  • Image 4
  • Image 5

Volt egyszer egy Pálinkaünnep!

|


November utolsó hétvégéjén, szombaton, egy nappal advent első vasárnapja előtt került megrendezésre a Pálinkaünnep! nevű rendezvény Lakiteleken a Kulturművekben. Az idő mondhatni tökéletes volt, nem is kívánhattunk volna szebbet az egész napos napsütésnél, a bográcsok és sütőhelyek mellett egy szál pólóban serénykedtek aznap a szakácsok.

Volt minden ezen a napon, a gasztró udvarunkon ropogós bárány- és kecskesült, a kemencében frissen készült a juhturós-baconos-sajtos pogácsa - Lendvainé Edit jóvoltából. Mellettük a lakiteleki Kalácstündérek tüsténkedtek, szalagos fánk készült a kezük alatt, melyet sárgabarack- és fügelekvárral édesítettek. A tökéletes ízeket az egész nap gőzölgő forralt bor tette teljessé.
E felvezetés mellett kezdtük el délután a programok sorát, volt itt például íjászat, amit eredetileg egy órásra terveztünk, lett belőle ehelyett közel három órás program, a sok Robin Hood jelöltnek köszönhetően. Volt még ingyenes és vezetett időutazás a Pálinkavárosba, abból is rögtön kettő a betervezett egy helyett.

A nap lényegi eleme a ház idei pálinkájának lefőzése volt, amit 200 kg, csak tiszta forrásból származó szilvacefréből készítettünk el. A látványfőzés minden egyes pillanatát szakértő szemek és óvó kezek vigyázták, név szerint Borsos Botond, a Spiritus cég pálinkafőző mestere irányításával indult el és csepegett le a pálinka az érdeklődők szeme láttára. A főzést figyelemmel kísérte, két országos pálinka bíráló is, akik a nap későbbi részében megrendezésre kerülő amatőr pálinkamustra zsűritagjai is voltak egyben. Természetesen az érdeklődők a vizuális tapasztalatokon túl kérdezhették is a szakembereket a főzés folyamatáról, az alkalmazott eszközök technikai tulajdonságairól, valamint a cefre és a kész pálinka helyes kezeléséről is.

A nap legviccesebb epizódjai kétség kívül a délutáni Vándorfeles Kupa elnevezésű, mostantól minden évben, négyfős csapatok részvételével megrendezésre kerülő vidám vetélkedőn történtek, ahol a pálinka témakörében kellett a résztvevőknek nagyot alkotni. Idén öt csapat nevezett be, jelesül a Rézeleje brigád, a Magyar Vándor-Ló csapat, a Magyar-Vándorasszonyok válogatottja, a Szarvasi Tetőácsok, valamint a „lakitelekiek” indultak a megmérettetésen. Négy műsorszámon keresztül kellett testet és lelket bevetve teljesíteni a kvíz mester által elővezetett, néha tagadhatatlanul nehéz, de a néző számára annál szórakoztatóbb feladatokat. Minden csatát más-más csapat nyert, de a háborút és vele együtt a Vándorfeles Kupát a Magyar Vándor-Ló Egyesület nyerte. Jutalmuk – az elmaradhatatlan pálinkán kívül - olyan egyedi, nyakba akasztható kerámia feles pohár, ami egészen biztosan emlékeztetni fogja őket e dicső győzelemre. A kupát - mely Czinege Edit keramikus műve – jövőre lehet tőlük megszerezni a következő Pálinkaünnepen!

A következő etap a „Nagy Amatőr Pálinka Minősítő Verseny” volt a már említett urak szakértő bírálatában. Ahogy szokás is mondani: a zsűrinek kutya nehéz dolga volt, lévén a benevezett 38 pálinka közül kellett a meghatározott díjakat kiosztani. A verseny konkrét helyezéseit és a minősítéseket cikkünk alján olvashatják el.

Az est beálltával kezdtük meg az Archeum nevű épületünkben – ami a hely archeológiai, turisztikai és rendezvényközpontja egyben – a butella kiállításunk megnyitóját egy kis, pálinkatörténeti (nahát?) előadással fűszerezve, melyet Hajagos Csaba, a kecskeméti Katona József Múzeum gyűjtemény-kezelője mutatott be multimédiás megtámogatással.

A gyorsan eltelt délután és este utolsó eseménye, vagy talán mondhatjuk fénypontja következett, az esti koncert. Az Archeum előadóterme dugig megtelt érdeklődőkkel, az ülőhelyek mögött a folyosóig álltak az emberek és élvezték Csík János és zenészbarátai előadását. A zenészek között láthattuk Lakitelek egyik büszkeségét, Vadas Lászlót is, aki a helyi iskolában tanít és sok itteni fiatal kedvence. Mi sem mutatja jobban Laci professzionalizmusát, mint hogy Magyarország egyik legnevesebb népzenekarával lép fel és már több ízben játszhatott velük meghívott vendégművészként. A másfél órás koncert végére igazi táncházi hangulat alakult ki a teremben, amit a zenészek visszafinomítottak az est utolsó „Ez a vonat, ha elindul” című számával, amit a közönség hatalmas tapssal köszönt meg az előadóknak.

Összefoglalva: egy olyan eseménynek lehettünk ismét tanúi itt Lakiteleken, ami jó úton van afelé, hogy hagyomány váljék belőle. A pálinkával kapcsolatos események, minősítő versenyek a térségünkben nem jellemezőek, ezt az űrt hivatott betölteni a szándékunk szerint évről-évre megrendezésre kerülő Pálinkaünnep!
 
További összefoglalót olvashatnak a hiros.hu hírportál oldalán!


Amatőr Pálinkaminősítő Verseny 2016 - Pálinkaünnep – Kultúrművek
Eredmények

Arany minősítés
KAJSZI (24.) - Spiritus Primus Kft. (maximális pont)
SZŐLŐ (34.) - Schiszler Pálinka Látványfőzde és Kóstolóház
SZŐLŐ (6.) – Holecz Csaba
BODZA (5.) – Holecz Csaba

Ezüst minősítés
CSERESZNYE (12.) – Tóth János
ŐSZIBARACK (30.) – Spaletta Étterem Kecskemét
CSERESZNYE (17.) – Holecz Csaba
FEKETE RIBIZLI (35.) – Schiszler Pálinka Látványfőzde és Kóstolóház
SZAMÓCA (29.) – Felföldi Zoltán
KÖKÉNY (27.) – Felföldi Zoltán
TÖRKÖLY (36.) – Schiszler Pálinka Látványfőzde és Kóstolóház
ALMA (16.) – Holecz Csaba
VEGYES (3.) –  Sörös Jenő
SZŐLŐ-MÁLNA (7.) – Holecz Csaba
SÖRPÁRLAT (32.) – Kecskeméti Sörmanufaktúra
FÜRTÖS MEGGY (8.) – Holecz Csaba

Bronz minősítés
VEGYES-ÁGYAS (4.) –  Sörös Jenő
ÉRLELT KÖRTE (14.) – Holecz Csaba
ALETTA SZŐLŐ (2.) – Kancsár Dóra
SZILVA (9.) – Szabó Ferenc
KAJSZI (33.) – Schiszler Pálinka Látványfőzde és Kóstolóház
KAJSZI (11.) – Tóth János
KAJSZI (19.) – Szöllősi György
MEGGY (25.) – Felföldi Zoltán
Cseresznye (28.) – Felföldi Zoltán

Különdíj – gyümölcspálinka kategóriában
SZILVA (31.) – Spaletta Étterem Kecskemét (maximális pont)
Különdíj – szőlőpálinka kategóriában
IRSAI OLIVÉR (15.) – Holecz Csaba
Különdíj – vegyespálinka kategóriában
VEGYES (23.) – Hován József
KAJSZI-FEKETERIBISZKE (1.) – Kancsár Dóra

A különdíjasok közül az év pálinkája lett
SZILVA (31.) – Spaletta Étterem Kecskemét (maximális pont)

Szakmai zsűri tagjai voltak:
Pásztor Sándor, jövedéki ügyintéző, országos pálinka bíráló és szervező
Vasas Beáta, a Schiszler Pálinka Látványfőzde és Kóstolóház munkatársa, országos pálinka bíráló
Borsos Botond, főzőmester - Spiritus Primus Kft., országos pálinka bíráló